Wat is een wiki site?

Met het begrip wiki of wiki wiki wordt een verzameling van een bepaald type hypertextdocumenten aangeduid alsook de software die gebruikt wordt om deze te realiseren. Een wiki is een applicatie of (web)toepassing, waarmee webdocumenten gezamenlijk kunnen worden bewerkt. Een bekend voorbeeld van een wiki is Wikipedia. De term is afgeleid van het woord wiki wiki, dat uit het Hawaïaans komt en 'snel, vlug, beweeglijk' betekent.

Geschiedenis

WikiWikiWeb (ook bekend als Ward's Wiki) was de eerste wikitoepassing ooit geschreven. Het werd ontwikkeld in 1994 door Ward Cunningham, om de uitwisseling van ideeën tussen programmeurs makkelijker te maken en was gebaseerd op de ideeën ontwikkeld in HyperCard-stacks dat hij opbouwde in de late jaren 80. Hij was ook de eerste die de wiki-toepassing Ward's Wiki aan een server koppelde (in navolging daarvan zijn er verschillende andere wiki's geprogrammeerd, die gebruikt worden om de verzameling van allerlei pagina's te beheren. Er zijn inmiddels al zoekmachines die verschillende "Wiki's" tegelijk doorzoeken zoals MetaWiki).
Hij installeerde het WikiWikiWeb op zijn bedrijfswebsite (Cunningham & Cunningham), c2.com, op 25 maart 1995. Cunningham noemde het WikiWikiWeb omdat hij dacht aan een Honolulu International Airport-baliewerknemer die hem vertelde over de Wiki Wiki Shuttle, een shuttlebus die rijdt tussen de luchthaven van de terminals.
"Wiki wiki" is een verdubbeling van "wiki", een Hawaïaans woord voor snel. Cunninghams idee was de pagina's snel en bewerkbaar te maken door de gebruikers, zodat hij eerst dacht om het "QuickWeb" te noemen, maar later veranderde zijn idee hierover en doopte het "WikiWikiWeb".

De welkomstpagina van WikiWikiWeb bevat de volgende beschrijving:
Origineel:
"Our site's primary focus is People Projects And Patterns in Software Development.
Nevertheless, it is much more than just an Informal History Of Programming Ideas. It has a culture and Dramatic Identity of its own. In particular, all Wiki content is Work In Progress and this will always be a forum where people share new ideas. Ward's Wiki changes as people come and go. Much of the information that remains is subjective or dated. If you are looking for a dedicated reference site, try WikiPedia."

Vertaling:
"Onze site is bovenal gericht op People Projects And Patterns in Software Development. Toch is het veel meer dan zomaar een Informal
History Of Programming Ideas. Het heeft een cultuur en Dramatic Identity van zichzelf. Met name alle Wiki-inhoud is 'Work In Progress' en dit zal altijd een centrum zijn waar mensen een aandeel van nieuwe ideeën hebben. WardsWiki veranderd door het in en aanvullen van mensen die komen en gaan. Veel van de informatie die overblijft is subjectief of gedateerd. Als u op zoek bent naar een objectieve uitleg probeer dan Wikipedia."

Toepassing

In principe kan een wiki dienen voor alles waarvoor de gebruikers willen dat het dient. Het systeem leent zich uitstekend voor samenwerking met anderen. In toenemende mate wordt dit concept op het intranet van een organisatie ingezet om de kennisdeling te vergroten. Het kan ook gebruikt worden binnen een bedrijf, bijvoorbeeld voor de documentatie van de infrastructuur zoals gebruikte hardware, software en netwerkverbindingen. Met een wiki kan dit gemakkelijk up-to-date gehouden worden.

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wiki

Deze pagina is het laatst bewerkt op 23 nov 2010 om 19:43.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License